Dietist Anna Couperus
Specialisme: Darmklachten en Overgewicht

 

 

 

Als diëtist kijk ik graag breder naar voeding en gezondheid.

Voeding kan ons helpen beter te voelen!

Ons lichaam zit behoorlijk ingewikkeld in elkaar. Eigenlijk gaat het vaak wonderbaarlijk vanzelf. Pas wanneer je klachten krijgt zie je vaak dat het niet zo eenvoudig is.

Zeker bij de voedselvertering en opname gebeurt er heel wat. We hebben eten nodig als brandstof (beweging) en als bouwstof (botten, organen en hormonen).

Voor die vertering heb je een goed functioneren maag-darm kanaal nodig.

Wanneer de vertering niet goed loopt, je tekorten in je voeding hebt of een hoge behoefte aan voedingsstoffen hebt kunnen klachten ontstaan.

 

Deze klachten kunnen met de vertering te maken hebben, bijvoorbeeld prikkelbare darm of meer hormonaal zijn, bijvoorbeeld bij Diabetes Mellitus (suikerziekte), schildklierproblemen, overgewicht of overgangsklachten. Vaak komt dit samen voor.

 

Graag kijk ik mee om te onderzoeken waar de klachten vandaan komen en zo dichter bij een oplossing te komen.

Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig, dit kan dan via de (huis)arts worden aangevraagd. Enkele onderzoeken, zoals een ontlastingsonderzoek,  kan ik zelf aanvragen. Deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Ik streef er altijd naar om zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is, wat de bedoeling is van andere voeding en eventueel supplementen.

Natuurlijk is uw inbreng hierbij belangrijk. U kunt zelf aangeven wat voor u belangrijk is en haalbaar.

 

Zeker bij darmklachten maar ook bij overgewicht  zie ik vaak dat stress een rol speelt. Dit kan lichamelijke stress zijn, bijvoorbeeld pijn, maar ook psychische stress: je niet lekker in je vel voelen, relatieproblemen of problemen hebben op het werk.